Hilversum Oost horeca onderzoek Firstmate

28 februari 2022

Bewoners Hilversumse woonwijk laten onderzoek doen voor meer horeca.

Een groep bewoners van een wijk in Hilversum miste bepaald horeca-aanbod in de wijk en lieten zelf onderzoeken waar kansen en mogelijkheden liggen.

Dit artikel is gepubliceerd op www.missethoreca.nl

Bij de komst van nieuwe horeca in een woonwijk staan omwonenden niet altijd te springen, uit angst voor mogelijke overlast. Dat het ook andersom kan, bewijst een groep bewoners van een wijk in Hilversum. Zij missen juist bepaald horeca-aanbod in de wijk en lieten zelf onderzoeken waar de kansen liggen. Nu nog ondernemers.

Hilversum Oost is, net als veel andere traditionele arbeiderswijken in Nederland, inmiddels een populair gebied geworden waar veel jonge gezinnen neerstrijken die betrokken zijn bij hun buurt en wijk. In 2021 heeft een groep jonge ouders vanuit buurtinitiatief prOOST samen met Adviesbureau Firstmate en met financiële steun van de gemeente onderzoek gedaan naar de behoeften en mogelijkheden voor horeca in Oost.

Enkele jaren terug startte een groep ouders in de wijk Hilversum Oost met het verhogen van de saamhorigheid in de wijk door het bevorderen van onderling contact. Zo ontstond een app-groep met als doel ‘af en toe samen een borrel te drinken’, de app-groep heet dan ook prOOST.

De groep bestaat inmiddels uit meer dan 250 ouders met jonge kinderen, die het aanbod van horecagelegenheden in Oost als zeer beperkt ervaren. Kristy van Lammeren van buurtinitiatief prOOST: ‘Op diverse locaties in de wijk is wel horeca gevestigd, maar van veel bewoners hoorden we terug dat deze niet aansluit bij hun behoeften. Daar wilden we wat aan doen.’

Buurtinitiatief prOOST raakte in gesprek met Adviesbureau Firstmate die de bewonersgroep kon helpen met het goed in beeld brengen van de behoefte en mogelijkheden voor horeca in Oost. Vervolgens werd de gemeente benaderd met het verzoek het initiatief te ondersteunen.

Daar was men enthousiast over dit bijzondere initiatief van een bewonersgroep. Floris Voorink, wijkwethouder Hilversum Oost: ‘Dat een bewonersgroep, zoals nu prOOST, zelf onderzoek laat uitvoeren naar de behoefte aan en mogelijkheden voor horeca is nog niet eerder voorgekomen. Horeca wordt op basis van gemeentelijk beleid vooral geconcentreerd in het centrum. Toch laat het horecabeleid ook ruimte voor horeca in buurten en wijken. De horeca in Oost kan wel een impuls gebruiken, dus alle reden om dit onderzoek vanuit het buurtenbudget financieel te ondersteunen.’

Beperkt aanbod, grote behoefte

Hoofdconclusie van het onderzoek is dat er grote potentie is voor een of meer laagdrempelige all-day horeca-concepten met een buurtverzorgend karakter die aansluiten op de belevingswerelden van inwoners van Oost.

De vraag naar horeca is groot en zal in de komende jaren alleen maar toenemen, terwijl het aanbod aan horeca binnen het gebied zeer beperkt is en er momenteel weinig opties zijn voor de realisatie van nieuwe horeca.

Resultaten enquête

Deel van het onderzoek betrof een enquête onder bewoners van de wijk. Een aantal resultaten:

  • 473 respondenten, 67% daarvan is vrouw
  • 90% van de inwoners vindt dat er onvoldoende horeca gevestigd is
  • 67% bezoekt de bestaande horeca in de buurt niet
  • 60% mist een terras, koffiezaak/lunchroom, restaurant
  • 50% mist een kindvriendelijke plek, winkel of werkplek
  • 15% mist afhaal- en bezorgservice, een buurthuis en zalen
  • Als er nieuwe horeca komt in Oost, zal 20% deze meerdere keren per week bezoeken
  • Bezoekmomenten lunch, koffie en borrel zijn favoriet

Nu nog ondernemers

De prOOSTers en Adviesbureau Firstmate nodigen horeca-ondernemers, vastgoedeigenaren en projectontwikkelaars uit om in gesprek te gaan voor de mogelijkheden. Verzoeken hiervoor kunnen via horecainoost@gmail.com gedaan worden.

Amalialaan 126
3743 KJ Baarn

info@firsmate.nl
035-6317582