Aanbestedingen van bedrijfscatering gaan over alles, behalve over lekker eten en drinken

Een constatering over de steeds groter wordende afstand tussen beleidsdoelen en de wens van de gast: Lekker eten en drinken in het bedrijfsrestaurant.

michiel-van-noort

Heb je vragen?

Michiel van Noort

Managing Senior Consultant

Firstmate Smaak catering

Tijdens de Vakbeurs Facilitair & Gebouwbeheer in Den Bosch gaf Michiel een lezing over de staat van bedrijfscatering. De titel was bewust prikkelend: “Terug naar de basis: lekker eten en drinken voor medewerkers.” Wat volgde was een reeks herkenbare knikjes, grijnzen en reacties – vooral toen hij stelde wat in aanbestedingen allemaal gevraagd wordt: duurzaamheid, circulariteit, inclusie, gezondheid, kostenbeheersing, community management en data-gedreven sturen. Belangrijke thema’s – stuk voor stuk. Maar opvallend vaak ontbreekt één cruciaal onderdeel: de vraag of het eten dat geserveerd gaat worden eigenlijk wel lekker is.

Van horeca naar beleidsinstrument
Bij Firstmate ondersteunen wij organisaties bij het formuleren van hun horecabeleid en het selecteren van partners middels aanbestedingen. Wat ons in steeds meer trajecten opvallt, is hoe vanzelfsprekend we het zijn gaan vinden dat ‘smaak’ er wel goed uit zal komen – zonder dat we er nog expliciet naar vragen. Onze recente ervaring hierin is dat er tijdens een tender voor een grote kantoorlocatie, het referentiebezoek ingekort werd, de beoordelaars niet voltallig aanwezig waren vanwege andere prioriteiten en dat het aanbieden van hapjes tijdens de kennismakingsgesprekken door sommige projectleden als “afleidend” werd ervaren.

De medewerker als vergeten factor
En dan hebben we het nog niet gehad over de eindgebruiker: de medewerker. Uit onderzoek blijkt dat smaak voor 7 op de 10 mensen het belangrijkste aspect van hun lunch is. Toch krijgt dit in aanbestedingen nauwelijks aandacht. Als het eten niet uitnodigt, komt men simpelweg niet – en heeft ook het best doordachte vitaliteits- of duurzaamheidsplan weinig effect.

Smaak als brug tussen beleid en beleving
Dit is trouwens geen pleidooi tegen duurzaam of gezond eten. Integendeel zelfs: deze ambities zijn noodzakelijk en vormen de toekomst van onze sector. Maar het is tijd om smaak als criterium terug te brengen aan tafel. Een proeverij, een beoordeling op culinaire kwaliteit, een stem voor de eindgebruiker – het zijn eenvoudige manieren om de balans te herstellen.

Want uiteindelijk draait bedrijfscatering om mensen. En mensen verbinden zich niet aan een beleidsterm, maar aan een bord goed eten dat uitnodigt, verrast en smaakt naar meer. Daarmee doen we recht aan waar cateraars elke dag primair voor opgesteld staan; het verzorgen van lekker eten en drinken voor uw medewerkers.

Meer info
Wilt u weten wat Firstmate voor u kan betekenen bij het opstellen van Cateringvisie en beleid én hoe we de juiste cateraar hierbij selecteren? Neem contact met ons op via info@firstmate.nl of bel ons op 035-6317582.

Over Firstmate Hospitality Consultants

Firstmate is een toonaangevend adviesbureau gespecialiseerd in de horeca, foodservice en leisurebranche. Het bureau werkt samen met vastgoedpartijen, overheid, ondernemers en organisaties om strategische oplossingen te bieden voor de meest uiteenlopende hospitality vraagstukken. Van diepgaand onderzoek en advies tot conceptontwikkeling en implementatie: het team van deskundige adviseurs levert maatwerk en begeleidt haar opdrachtgevers op zowel strategisch, tactisch als operationeel niveau.

Samen werken?

Neem contact op met Michiel

    form-shape