Foodmarket Merwede

2023

De Stadstuin

Conceptontwikkeling Foodmarket Merwede

“Ontwikkel een toekomstbestendig Foodmarket concept voor het voormalig fietsdepot in de nieuwe Utrechtse stadswijk Merwede .”

De Stadstuin heeft de mogelijkheid om in het voormalig fietsdepot, dat onderdeel is van de herontwikkeling van Merwede, de programmatische invulling te verzorgen. De ambitie is om hier een bruisende plek met een markthal, horeca, ambachten en creatieve bedrijvigheid van te maken: gebouw M. Merwede is een nieuw te ontwikkelen stadswijk in Utrecht. Het wordt een autovrije wijk, met alle stadse voorzieningen dichtbij. In de wijk is ruimte voor: wonen, werken, commerciële voorzieningen maar ook veel groen.

Met de binnenstedelijke ontwikkeling Merwede verandert het gebied tussen het Merwedekanaal en de Europalaan in Utrecht de komende jaren van een bedrijventerrein in een levendig stuk Utrecht. Het woonprogramma bestaat uit de realisatie van 6.000 nieuwe woningen naast de bestaande 1.250 woningen en uit een commercieel programma met horeca, een sporthal, een middelbare school, 2 basisscholen, werkruimtes, een gezondheidscentrum, een ouderencentrum en een wijkcultuurhuis. Er komen circa 12.000 mensen te wonen in Merwede.

Firstmate kreeg de opdracht om de conceptontwikkeling voor de begane grond uit te voeren, de bedrijfseconomische haalbaarheid hiervan aan te tonen en een functioneel vlekkenplan te ontwerpen. Hierbij speelde ‘experience’ een belangrijke rol.

Firstmate heeft de kaders voor deze ontwikkeling opgehaald en vastgesteld en heeft een uitvoerig marktonderzoek uitgevoerd. Op basis hiervan zijn de best passende concepten bepaald. Op basis van toekomstbestendigheid, en verdeling tussen de verschillende functies zijn de uiteindelijke concepten doorontwikkeld en is het functionele vlekkenplan ontworpen.

Voor deze case hebben we samen gewerkt het

“I am not afraid of storms, for I'm learning how to sail the ship”

Geïnspireerd geraakt?
Neem contact op met Michiel

32 jaar kennis en ervaring in horeca en leisure waarvan 15 jaar als consultant

Een gedegen netwerk binnen de gehele breedte van de hospitality branche

Conceptmatig, analytisch en financieel sterk